Burgundská omáčka

100 g slaniny, 2 — 3 cibule, 6 karotek, 2 stroužky česneku, 1 bobkový list, tymián, trochu petrželky, 4 pepře, 1 hřebíček, ¾ l červeného vína, 5 hlaviček žampionů, 2 lžíce másla, 2 lžíce mouky, sůl

 

Slaninu rozkrájenou nadrobno rozškvaříme, přidáme nakrájenou cibuli, karotky, česnek, koření a pomalu dusíme asi deset minut. Pak zalijeme vínem a znovu asi půl hodiny dusíme. Omáčku prolisujeme, přidáme do ní na zahuštění máslovou kuličku (1 lžičku másla a 2 lžíce mouky). Nakonec přidáme na trošce másla podušené žampiony, trochu petrželky. Podle chuti osolíme. Podáváme ji teplou k pečeni hovězí, srnčí.

 

(Francie)

Spolupracujeme: